Körhistoria


Lilla Edets sångsällskap 1924


Under de följande decennierna skiftade kören både namn och sammansättning ett flertal gånger.

Från 1917 och framåt var kören en ren manskör men den upphörde efter några år då körens "oumbärlige 1:a tenor Erik Dahlén avflyttade från orten och då ersättare ej stod att få måste kören snarast därefter upplösas". Kören blev på nytt en blandad kör och tog 1924 namnet Lilla Edets sångsällskap.


Lilla Edets sångsällskap återupptog traditionen med valborgskonserter som legat nere under många år. Under senare delen av 20-talet anslöt sig kören till både Sveriges körförbund och Göta Älvdalens körförbund. Vid flera tillfällen i början på 30-talet reste kören till Stockholm och deltog i Sveriges körförbunds konserter och sångsällskapet deltog också i Göta Älvdalens körförbunds konserter i Göteborg, Uddevalla och Vänersborg. Nyårsrevyer stod också på körens repertoar.

Under några av krigsåren låg körens verksamhet nere, men hösten 1944 samlades kören på nytt och nu skulle kören verka för "hembygds och kyrkosång". Kören bestod av 24 medlemmar och förutom den blandade kören bildades också på nytt en manskör och dessutom en damkör. Kören hade många framträdanden och och engagemangen präglades av krigsåren: "Röda korsets kollekt till Norgehjälpen" 2 mars 1945, "Lilla Edet hyllar freden" 10 maj 1945 och "Vespergudstjänst till minnet av Folke Bernadotte" den 4 oktober 1948.


Den 1 januari 1951 skulle Lilla Edets municipalsamhälle övergå till köping ville firades bl a med att Sångsällskapet framförde en kantat, komponerad av körledaren Herman Ljung och med text av körmedlemmen och folkskolläraren Per Lundgren. Dessutom stod kören för ett nyårsspex som gjorde stor succe och uppfördes sex gånger. Under denna tid var intresset för körsång stort och sångsällskapet hade ett femtiotal medlemmar och uppträdde flitigt, inte mindre än arton framträdanden gjordes under 1951.


Under femtiotalet blomstrade musiklivet i Lilla Edet. Förutom Sångsällskapet fanns här både Lilla Edets Musikförening och Lilla Edets Stråkorkester. Dessa tre föreningar samarbetade och körens medlemsantal växte ytterligare. Kören gjorde många framträdanden och dessutom flera nöjesresor till t ex Köpenhamn och Oslo. 1954 firade kören 30-årsjubileum med en konsert i samarbete med stråkorkestern. Jubiléet avslutades med supé i det nybyggda Folkets Hus till det facila priset av 7:- per person.


Under 50 och 60-talen framträdde kören som förut med konserter vid bl a valborg och jul. Sångsällskapet bidrog också med sång i samband med stora händelser i kommunens historia som t ex vid invigningarna av ålderdomshemmet Pilgården och av den nya högstadieskolan i slutet av 60-talet. Liksom förut gjorde kören olika resor till Finland, Norge och Danmark. Allsångsaftnar hölls i olika samlingslokaler i kommunen som nu hade växt betydligt i och med kommunsammanslagningen. På 70-talet påbörjades också traditionen att sjunga vårsånger för pensionärerna på Lindkullens ålderdomshem före avmarschen till Ljungkullen och valborgsmässoelden med Lilla Edets Musikförening i täten. Under många år under 60- och 70-talen verkade Sångsällskapet också som kyrkokör men återgick till att bli en rent profan kör runt 1980.


Från 1988 har Anita Svenson varit vår körledare och dirigent. Anita arrangerar också de flesta av de sånger kören framför. Körens medlemsantal har de senaste tio året hållit sig runt ett 25-tal medlemmar. Under 90-talet har vi i samarbete med Missionskyrkans kör Lechorus haft årliga julkonserter. Vi har också samarbetat med bla Trollhättans Sångargille och Orusts Kammarkör. Våra egna konserter har präglats av stor variation både i repertoar och framförandeform och med olika ackompanjatörer och solister, allt under Anitas ledning. 1997 bytte kören namn från Lilla Edets Sångsällskap till det lite mer slagkraftiga Helt Sonika - kören från Lilla Edet.

1999 blev Helt Sonika utsedda till mottagare av Lilla Edet kommuns kulturpris. Priset utdelades vid Lilla Edet kommuns julbord den 4/12 då kören också framförde några sånger.


Historik

Helt Sonika - kören från Lilla Edet - har en lång historia. Redan år 1899 fanns en blandad kör i Lilla Edet under namnet Fuxerna kyrkokör. Så småningom ändrade denna kör sitt namn till Lilla Edets Sångförening. Valborgsmässoafton 1908 höll kören den sannolikt första vårkonserten någonsin i Lilla Edet. Ortspressen beskrev evenemanget på följande sätt:

"Den stilla vårluften på valborgsdagens afton hade lockat en hel del vårlängtande ungdom och äldre ut att lufta på sig. Luften var härlig, och man njöt i fulla drag därav, spatserade av och an, somliga utan en aning om vad som komma skulle, andra kanske i väntan på skymningsstunden, då något för Lilla Edet ovanligt skulle gå av stapeln. På höjdplatån framför bagare Erikssons villa sågos en del folk, men vilka de voro kunde den oinvigde ej gissa sig till förrän i ett nu då sången "Glad såsom fågeln i morgonstunden" tonade ut i rymden. Det var Lilla Edets Sångförening, ledd av dess lärare, organisten och folkskolläraren N.H. Ljung, som på detta sätt hälsade vårens ankomst till det lilla samhället, vars invånare också njöto av prestationen. Efter första sången kommo flera: "Hör oss Svea", "Vårt land"," Hör jag forsens vilda fall" och "Marschen går till Tuna"."

Herman Ljung KörledareTIDIGARE ARBETEN


Här kan du se/höra vad vi gjort tidigare.

Kören har givetvis gort massor av framtädanden under åren som varit och allt ryms inte här. I galleriet finns bilder från bl.a. vår 80-års konsert, Taube och Cornelis koserterna. Nedan hittar ni ett axplock av det senaste vi haft för oss.

http://bilder.heltsonika.se/#!home


Jul/musikal konsert!

Oj vilken kväll det blev!! Magiskt!!

Att få sjunga med Divina och Niklas samt att få njuta av Daniels komp. var en otroligt upplevelse för oss alla i kören (och det verkade som om även publiken uppskattade detta mycket). Tror att vi njöt lika mycket som publiken!

Gå gärna in och titta på bilderna som ligger i album i galleriet. Gå gärna in på länken för att lyssna på hur det lät. Julkonsert 2011

Så här skrev TTELA om konsertet...

Kören Helt Sonika bidrog med klassisk julmusik med en egen fart fylld twist Foto: Andreas Olsson

Stämningsfull julkonsert

Under lördagskvällen bjöds Lilla Edet på en stämningsfull julkonsert. På scenen i Folkets hus samlades Divina Sarkany Eriksson, Niklas Säwström och Daniel Lindén, samt kören Helt Sonika vilket resulterade i en konsert med på både klassisk julmusik blandat med kända sånger ur musikalernas värld.


NÄSTA STYCKE

Innan konserten fyllde publiken lokalen med ett förväntansfullt sorl. I samma sekund som kören Helt Sonika tillsammans med Divina Sarkany Eriksson levererade kvällens första tonsäkra framträdande fångades publiken.

Därefter gavs en kort presentation av kören Divina, samt Niklas Säwström och showen körde igång ordentligt. Genom ett gott samspel mellan de medverkande bjöds publiken på vacker och stämningsfull musik av musikalartisterna Divina och Niklas varvat med kören Helt Sonikas lite mer fartfyllda och traditionsenliga julsånger.


Sjöng för maken

Under konserten delade Divina och Niklas med sig av händelser ur sitt liv och små korta berättelser från scenskolan vilket bidrog till en hjärtlig stämning i publiken.

När Divina en bit in i konserten tillägnade sin man en låt fylldes lokalen av en varm känsla. Vilket resulterade i rungande applåder. Konserten fortsatte under kvällen i samma tecken, med en bred blandning av musik vilket uppskattades av publiken.

Chefen för Folkets Hus, Tommy Hallenberg var nöjd med konserten

– Jag är överväldigad av showen. Den är fantastisk! Det är roligt med sådan kvalitet på framträdandet, särskilt eftersom vi inte är bortskämda med det. Julkonserten är en bra blandning av amatör och proffs. Det gifter sig fint med varandra, förklarade Tommy med ett nöjt leende

"Grymt bra"


Bland publiken befann sig även fyra glada tjejer, Jessica Hammarström, Malin Hammarström, Ann Genborg samt Veronica Persson som enat kommenterade och summerade konserten genom att säga

– Det är helt grymt bra och artisterna är helt fantastiska. Vi ryser i hela kroppen, det fälls många tårar här ikväll.